jobpilot - Pályacsúcs magazin  2014. február 21., péntek - 16:18 Nyomtatás E-mail
Milyen a versenyképes idegenvezető?
Szakmák mérlegen

Mozgalmas és érdekes szakma az idegenvezetés. Nem elég azonban a kiváló nyelvtudás, a magas szintű kulturális ismeret és az OKJ-s tanfolyam elvégzése. Rengeteg személyes képesség dönti el, hogy ki lesz kapós, kiből lesz jó idegenvezető. Ráadásul a verseny óriási. 12 ezer szakembernek van végzettsége, de csak 20-30-an élnek meg belőle főállásban. Sorozatunkban mérlegen az idegenvezetők.


Hirdetés

"Hosszú pályafutásom egyik legnyugtalanítóbb helyzete az volt, amikor az egyik külföldi turistacsoporttal érkező, idős bácsinak egyik pillanatról a másikra nyoma veszett a Gellérthegyen" - mesél egy embert próbáló történetet Dene Orsolya.  Ráadásul az idős úr úgy tűnt el, hogy semmilyen személyazonosításra alkalmas iratát nem vitte magával. "Aztán eszünkbe jutott, hogy a környéken még nyitva tartó büfé tulajdonosánál adjuk le a bácsi személyleírása mellett a saját mobilszámunkat is. Ez végül jó ötletnek bizonyult, mert nagyjából 2 órás várakozás után csörgött a telefon, hogy a bácsit épségben megtalálták. Végre fellélegezhettünk - addig viszont nagyon nehezen teltek az órák, miközben a rendőrségen jelentettük be eltűnését… - említi idegenvezetői pályafutásának néhány emlékezetes pillanatát Dene Orsolya.

A dán nyelvtudás vitte a szakma felé

A jelenleg ügyvezetőként dolgozó élelmiszeripari mérnök - aki az idegenvezetést azért hobbiként még gyakran űző szakember - Dániában került a szakma közelébe. Ritka nyelvtudása miatt Magyarországon a Dán Kulturális Intézet munkatársaként dolgozott évekig. Feladatai közé tartozott a dán-magyar szakmai kapcsolatok építése és ápolása - ennek keretében gyakran vett részt és tolmácsolt a Magyarországot és a hazai kultúrát bemutató, közös utakon. A szakember így csöppent ebbe a világba és döbbent rá, hogy lényegében már az idegenvezetéssel foglalkozik: így aztán elvégezte az idegenvezetői szaktanfolyamot, hogy ne pusztán tolmácsként, hanem már profi szakemberként legyen jelen ezeken az eseményeken.

Nem elég a kiváló nyelv- és történelmi tudás

Ám ez a szakma - amellett, hogy komoly felkészültséget kíván - számos kihívást is tartogat. A nyelvtudás, az emberszeretet és a világ iránti nyitottság mellett az éberség is kulcsfontosságú. Hiszen az idegenvezetőnek gyakran 30-40 fős csoportokat kell tudnia egyben tartania és áttekintenie - méghozzá úgy, hogy többnyire egyedül van ezzel a feladattal. Mindemellett a türelem jelentősége is felbecsülhetetlen a szakmában - hiszen akár két napig, akár egy hétig kell együttműködnie a gondjaira bízott csapattal, mindvégig egyforma lelkesedéssel, profizmussal és kedvességgel kell tudnia az emberek felé fordulni.

Türelem, ismétlés, a közönséghez igazodás

Az idegenvezetők életének szintén gyakori mozzanata, hogy minden, a turistacsoport szempontjából lényeges információt akár naponta többször is el kell ismételnie. Általában újra meg újra, mert mindig lesz valaki, aki épp nem volt jelen vagy valami miatt elkalandozott a figyelme. Ráadásul stílusában sem mindenki egyforma: míg egyes idegenvezetők inkább a lexikális, szigorúan a tényekre szorítkozó információközlés hívei, másoknál már inkább az anekdoták, a humor, a közvetlenség dominál. De egy jó idegenvezetőnek azt is időben fel kell tudnia ismernie, hogy aktuális "közönsége" épp melyikre fogékonyabb.

Mennyibe kerül kitanulni?

A szakma már az új OKJ-s rendszerben tanulható, de a képzőintézmények tanfolyamárai között igen nagy a szórás. Találtunk például 20 hónapos tanfolyamot 480 ezer, de 7 hónapos képzést 300 ezer, míg 11 hónapost is 162 ezer forintért.

12 ezren szereztek papírt...

Jó választás lehet tehát ez a szakma a nyelveket beszélő, a történelmet, a kultúrát és a nyüzsgést kedvelőknek. Mellékállásban legalábbis, hiszen a területen jelenleg is igen kiélezett kenyérharc folyik. "Becslések szerint jelenleg mintegy 12 ezren lehetnek a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hivatalos licenszével rendelkező idegenvezetők Magyarországon.

...de csak 20-30 élnek meg belőle főállásban

A szakemberek túlnyomó többsége azonban mellékállás gyanánt űzi ezt a szakmát, mert jelenleg, kizárólag ebből megélni nem igazán lehet. Így aztán van az idegenvezetők közt orvos, mérnök, de még banki alkalmazott is a saját utazási irodával rendelkezők mellett" - ad némi bepillantást a szakma jelenlegi helyzetébe Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke, aki szerint legfeljebb tíz-húsz hazai idegenvezető tud magának teljes értékű megélhetést biztosítani e szakmából. (A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bérstatisztikája szerint hazánkban mindössze 30-an élnek főállásban idegenvezetésből és ők is kénytelenek mindössze havi bruttó 105 ezer forinttal beérni, persze ez a hivatalos adat...)

Nem lépnek fel az illegális idegenvezetőkkel szemben

Az M.I.SZ. elnöke azonban a kiélezett versenyhelyzetnél is komolyabb problémának érzi, hogy nincs kellően szigorú fellépés a szakmát illegálisan, engedély nélkül gyakorlókkal szemben. "Míg például Spanyolországban szigorú büntetést rónak ki a szakmát engedély nélkül gyakorlókra, itthon még arra is volt példa, hogy a több tucatnyi turistából álló csoportot is rokonként említett az illegális idegenvezető. Így aztán nem volt semmi következmény. "

Takács Gabriella

 

© 2008 Jobpilot Magyarország Kft.