2006. március 29., szerda - 10:00 Nyomtatás E-mail
EU-munkavállalás: ezt kínálják, ahol szabad a pálya
Munka, munka, munka
Munka, munka, munka
Május elsejétől már hat régi EU tagországban vállalhatunk munkát munkavállalási engedély nélkül. Az uniós csatlakozást követően munkaerőpiacát azonnal megnyitó Egyesült Királyság, Írország és Svédország után ugyanis idén februárban-márciusban Finnország, Spanyolország és Portugália is jelezte: május elsejétől feloldja a korlátozásokat, nem kell munkavállalási engedély. Kiket keresnek ezek az országok? A régebben nyitók tapasztalatai mellett a keresett területeket is összegyűjtöttük.

Hirdetés

Spanyolország - szakmunkások, orvosok

Spanyolországban 400 ezer üres állás várja az újonnan csatlakozott országok munkavállalóit. Ezen pozíciók többsége elsősorban szakmunkásoknak szól - tájékoztatta a sajtót a nyitás bejelentésekor José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő.

A spanyolországi munkaerőhiány enyhítésének érdekében egyébként a kormány már tavaly úgy határozott, hogy tartózkodási engedélyt ad csaknem 800 ezer illegális bevándorlónak, amivel ők törvényesen vállalhatnak munkát. A bevándorlási amnesztiának köszönhetően tavaly 47 százalékkal 34 ezer 800-ra nőtt a Spanyolországban legálisan dolgozó lengyel állampolgárok száma, akik főleg az építőiparban és a mezőgazdaságban helyezkedtek el.

Az országban a szakmunkások mellett az orvosoknak is adódhatnak lehetőségek, a spanyol közkórházak ugyanis orvoshiányban szenvednek. "A kórházak elsősorban sebészeket keresnek" - számol be az El País napilap.

Finnország - az ipari szektor szakemberhiánnyal küzd

Finnországban elsősorban az ipar területén van jelentős munkaerőhiány - a szakembereknek tehát várhatóan ezen szektorban lesz lehetőségük leginkább az elhelyezkedésre. "A finn ipart súlyos munkaerőhiány sújtja, ráadásul az építőiparban tapasztalható hiány már más ipari ágazatokra is átterjedt" - mondta el Leif Fagernas, a Finn Ipari Konföderáció vezető munkaadói szervezet vezérigazgatója tavaly novemberben. A finn munkaügyi tárca illetékesének szavaiból pedig az derült ki, főleg hegesztőkben jelentkezik hiány.

Portugália - felszívó lehet az idegenforgalom

"Portugáliának elsősorban magasan képzett munkaerőre van szüksége, és mivel az ország fontos turisztikai célpont, ezért az idegenforgalomban is nagy lehetőségeik vannak az új tagországból érkezőknek a munkavállalásra" - árulta el a portugál külügyminiszter márciusban egy prágai látogatása során.

Akik már nyitottak: pozitív tapasztalatok

Az Egyesült Királyság, Írország és Svédország két éve nyitotta meg álláspiacát. Egyik ország politikai vezetői sem panaszkodnak. Nem árasztotta el őket a keleti munkaerő és a béreket sem nyomták le az új tagországok munkavállalói. A legtöbben Lengyelországból próbáltak szerencsét, ami érthető, hiszen messze a legnépesebb új EU-tagország, közel húsz százalékos munkanélküliség rátával. A lengyeleken kívül a litvánok és a szlovákok próbálkoztak főként a briteknél, Skandinávia pedig a három balti nemzet polgárai körében népszerű.

Egyesült Királyság - a legtöbben fizikai munkát vállaltak

Tavaly júniusig az új tagállamok munkavállalói közül több mint 230 ezren regisztráltatták magukat az Egyesült Királyságban, közülük 6900 volt a magyar. A regisztráltak csaknem fele lengyel volt, ezt követte a litvánok 34 ezres, a szlovákok 25 ezres, a lettek 17 ezres létszáma. A brit migrációs miniszter a gazdasági fejlődés fontos tényezőjének minősítette a folyamatos keleti munkaerő-utánpótlást.

Angliában a kelet-európai fiatalok nagyobb számban fizikai munkákra számíthatnak. A brit belügyminisztérium adatai szerint a kiutazók közel 20 százaléka gyárakban talált munkát, 7 százalékuk konyhai és vendéglátó-ipari munkát kapott, 6-6 százalékuk pincérként vagy rakodómunkásként helyezkedett el, 5, illetve 4 százalékuk pedig takarítóként, illetve mezőgazdasági dolgozóként.

Az Egyesült Királyságban azonban nemcsak fizikai állások elnyerésére van esély. "Szellemi munkák közül a (tervező)mérnököknek, az informatikusoknak és az orvosoknak van lehetőségük a minél gyorsabb elhelyezkedésre. Pénzügyi és irodai jellegű munkák viszont csak elvétve akadnak" - mondta el lapunknak Tanay Marcell, a szellemi és fizikai dolgozók külföldre közvetítésével foglalkozó "EU Work Employment Agency" ügyvezetője.

A szigetországban emellett hatalmas az orvoshiány, a kórházak akár hétvégi ügyeletre, akár teljes munkaidőre szívesen várják a szakembereket.

Írországban sok a külföldi, Svédországba kevesebben mennek

A 2004 májusában nyitó három ország közül arányaiban Írországba érkezett a legtöbb kelet-közép-európai munkavállaló. Így a szigetországban a külföldi munkávállalók aránya 3,8 százalék. A többi "régi" uniós országban arányauk 1 százalék alatti (kivétel Ausztria, ahol 1,4 százalék).

Írország - sok a magas képzettséget igénylő álláshely

Írországban 2004 májusa és 2005 júliusa között mintegy 120 ezren regisztráltatták magukat az új tagállamokból, ebből mintegy 3400 volt a magyar. A regisztráltak fele lengyel volt, a litvánok száma elérte a 23 ezret, a letteké a 11 ezret, a szlovákoké a 10 ezret.

Írországban mintegy 60-70 ezer állás betöltetlen, különösen a magas szakképzettséget igénylő területeken. Az Allskills ír munkaügyi toborzóügynökség egyik szakértője, Vincent Callan egy interjúban elmondta: a legkeresettebbek az informatikus mérnökök és az építőipari szakemberek, de tanárokból és egyetemi professzorokból is hiány van.

"Írországban a munkavállalás elsődleges feltétele a legalább közép szintű angol nyelvtudás. A végzettség is fontos szempont, de lehet a pályázónak akár négy diplomája is, megfelelő nyelvtudás nélkül csak takarító, mosogató vagy segédmunkás álláshoz juthat a munkavállaló" - tájékoztatott Ambrus Róbert, aki közel egy éve él Dublinban, és egy távközlési nagyvállalatnál dolgozik konzultánsként.

A Scope Software intenzíven toboroz Írországba munkavállalókat. Dorgan Tünde európai operációs menedzser elmondta, elsősorban IT pozíciókra - például Java, dotNET, Delphi, C, SQL, PL/SQL, Cobol, DB2, Oracle, JDEdwards, SAP Developers, Programmers, Engineers - keresnek embereket Kelet-Közép-Európából.

Svédország - az egészségügy és a gyártó ipar nagy felszívó A svédek a két évvel ezelőtti nyitást nem bánták meg, nem árasztotta el őket a keleti munkaerő. 2004 májusa és 2005 áprilisa közötti adatok szerint a regisztráltak száma 6 ezer volt, ebből 270 a magyar. A legtöbben Lengyelországból érkeztek, őket követik a listán a litvánok (970), az észtek (490) és a lettek (380). A bejövő keleti munkavállalók a munkaképes lakosság számát csupán 0,07 százalékkal növelték.

A svéd álláspiacon az uniós szint alatti a munkanélküliség ráta, ám a januárban mért 6,3 százalék még így is a saját mércéhez képest magasnak számít (korábban négy százalék körüli volt).

A Svédország hivatalos oldalán közölt információk szerint munkaerőhiány figyelhető meg az egészségügyben, a gyártó és összeszerelő iparban. Az IT-szakemberek, a mérnökök, az építőipari szakmunkások szintén az átlagnál jobb elhelyezkedési eséllyel számolhatnak.

Egy kint élő magyar pszichiáter korábban lapunknak megerősítette az egészségügy munkaerőigényét. "Kevés a pszichiáter és hiány van háziorvosokból, ahogy ez az álláshirdetésekből is látható" - mondta Dr. Szabó Péter.