2011. december 20., kedd - 16:19 Nyomtatás E-mail
Mi is az a távmunkaház?

A 2007-ben megnyitott örkényi távmunkaház után idén december 6-án újabb nyílt Nagykőrösön, a hónap közepén pedig a szlovákiai Szőgyénben (Svodin). Mindkettő a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával. A távmunkaházakban előreláthatólag telefonos ügyfélszolgálatosként és call center operátorként kezdhetik majd meg a munkát az arra alkalmasnak bizonyulók. De miben más ez, mint a teleház?


Hirdetés

Nagykőrösön 18, míg Szlovákiában 30 munkaállomás áll rendelkezésre, már "csak" munkaadók kellenek. "Az előző, örkényi távmunka-ház 2007-es megnyitásakor villámgyorsan elkezdtek érdeklődni a lehetőség iránt a cégek - így az akkor rendelkezésre álló 22 munkaállomást szinte a nyitást követően azonnal feltöltötték. Igaz, nem elhanyagolható tényező, hogy erre még a válság előtt került sor"- tudtuk meg Paprika Márktól, a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagjától. A cégeknek persze nem véletlenül éri meg távmunkásokat alkalmazni - ebben a konstrukcióban összességében akár 30-40 százalékkal olcsóbb lehet egy-egy munkavállaló alkalmazása.

Kiugrási pont lehet a kisvárosnak

Az új létesítmények helyszínének kijelölésénél és a távmunka-házak megnyitásánál mindenképpen fontos szempont volt a helység népessége is. 15-20 ezres lélekszámú, a munkavállalás szempontjából is könnyen megközelíthető központú kistérségekben gondolkodtak elsősorban. További fontos feltétel volt az is, hogy a kiválasztott településeken a távmunkaházzá alakítandó épületek legalább minimális felszereltséggel rendelkezzenek - így főként már meglévő, mégis felújítandó épületek között keresték a legmegfelelőbbeket. Az egyik távmunkaház például korábban gyógyszertárként működött.

Nem nyitott mindenkinek a távmunkaház

Az álláskeresőknek és az érdeklődőknek azonban nem árt tudni, hogy az új létesítmények egyike sem teleház. Paprika Márk mindezt azért tartotta fontosnak elmondani, mert tapasztalatai alapján a távmunkát vagy a hasonló lehetőségeket keresők gyakran tévesztik össze egymással a távmunkaházakat és a teleházakat. Ezzel szemben, míg egy teleház a lakosság számára szabadon látogatható, internetkapcsolattal ellátott közösségi tér, addig a távmunkaházakat kizárólag a céges megrendelők részére előzetesen toborzott majd szűrt munkavállalók látogathatják, meghatározott feladatok elvégzése céljából.

Előszűrték a munkaerőt

A lehetséges munkavállalói körének toborzásában egyébként a Magyar Távmunka Szövetség is aktívan részt vállalt. A toborzást megelőző tájékoztatás során csaknem 300 embert értesítettek ki a lehetőségről. A jelentkezőket aztán végzettségükről, távmunkával kapcsolatos élményeikről és alkalmasságukról kérdezték. Ezt követően kommunikációs, prezentációs és logikai tesztet töltettek ki velük, illetve a pályázók ügyfélközpontúságát, megbízhatóságát és higgadtságát is tesztelték. A tesztelés végső fázisáig végül is 80 pályázó állta a sarat.

A távmunka nem szakma, hanem munkavégzési forma

"A távmunka nem munkakör, hanem a munkavégzés egyik atipikus formája. A munkavállalók többsége olyan munkát tud elvállalni távmunkásként, amelyet egy adott munkahelyen korábban már amúgy is végzett, például könyvelés, tervezés, programozás, írás, web design, stb. Nem otthoni bedolgozás vagy végzettség hiányában ellátható munka tehát a távmunka." Hazánkban egyébként nem változott az utóbbi években a valamilyen atipikus foglalkoztatási formában (távmunkában, otthonról, home office rendszerben vagy legalábbis a munkahelytől távol) dolgozók száma. Még mindig a munkavállalói kör legfeljebb 2-4 százalékát teszik ki, amely nemzetközi viszonylatban is igen alacsonynak mondható.

Takács Gabriella