2011. április 22., péntek - 14:25 Nyomtatás E-mail
Egészségfejlesztés: idegen szó munkában?

Minden harmadik magyar munkavállaló rendszeresen panaszkodik hát-, nyak- és derékfájásra. A legtöbben mozgásszervi gondok miatt mennek táppénzre. Ennek ellenére egyelőre csak a munkahelyek kisebb része fordít figyelmet a megelőzésre, az egészségfejlesztésre -hangzott el az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


Hirdetés

Egy uniós felmérés szerint a magyar munkavállalók az átlagnál magasabb arányban panaszkodnak rendszeres hátfájásra vagy izomfájdalmakra, minden harmadik dolgozó küzd ilyen gondokkal. Mindez az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a stressz, a fizikai munkánál pedig az egyoldalú terhelés következménye lehet - mondta el Ortutay Judit reumatológus.

A legtöbb betegszabadságot mozgásszervi panaszok miatt veszik ki a dolgozók. Ezzel együtt még mindig csak a munkáltatók kis része fordít figyelmet a megelőzésre. Komplex egészségfejlesztő stratégia minden huszadik cégnél lehet, míg apróbb kezdeményezések - masszázs például - a munkahelyek maximum 30-40 százalékában - tette hozzá Harsányi Eszter, a Legjobb munkahely felmérést végző cég munkahelyi egészségfejlesztésért felelős tanácsadója.