2009. október 26., hétfő - 08:36 Nyomtatás E-mail
Burgenland: állások veszélyben

A világgazdasági válság Ausztria magyar munkavállalók által kedvelt tartományát, a határ menti Burgenlandot sem hagyta érintetlenül. Mintegy 400 munkahely került veszélybe, fellendülés 2011 előtt nem várható.


Hirdetés

A burgenlandi területet is érintette a válság - értekezik Herwig Schneider, az Industriewissenschaftlichen Institut (IWI) munkatársa egy tanulmányban, melyben a tartomány hét vezető vállalatának közelmúltját elemzi. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy Burgenland gazdaságát fenyegetné az összeomlás, hiszen a válság első hulláma jó néhány céget meg sem legyintett - írja a Kisalföld napilap. - Fellélegeznünk azonban még nem szabad. Schneider számításai szerint a krízis még legalább egy évig sújtja a tartományt. Optimista számítások szerint Ausztria ezen részén legkorábban 2011-ben következik ismét fellendülés.

Schneider beszélt arról is, hogy Burgenland iparában, kereskedelmében és szolgáltatószektorában 400 munkahely került veszélybe, ami azt jelenti, hogy a válság végére ennyien válhatnak munkanélkülivé. Ez nyilván nagyban érinti az Ausztriában munkát vállaló magyarokat is. Arról azonban nem készült statisztika, hogy közülük mennyien vesztik vagy vesztették el állásukat.