2010. március 11., csütörtök - 08:30 Nyomtatás E-mail
Idénymunka Ausztriában
Hírek

Számottevően megnövekedett a kereslet a nyugat-dunántúli régióban élő mezőgazdasági idénymunkások iránt Ausztriából és Szlovéniából. Főként képzett munkaerőt keresnek szőlészeti munkákra - írja a Napi Gazdaság.


Hirdetés

A nyugat-dunántúli munkaerő-közvetítőktől kapott információk szerint az utóbbi néhány napban - elsősorban Ausztriából és Szlovéniából - ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hazai mezőgazdasági munkások iránt. A határon túli szőlősgazdák a tavasz közeledtével elsősorban a metszéshez értő dolgozókat keresnek, de más szezonális munkákat is ajánlanak.

A szakemberek szerint a két országban a következő hetekben újabb több ezer magyar juthat álláshoz. Ezzel párhuzamosan nő a feketén munkát vállalók, sőt az illegálisan munkát közvetítők száma is.

Főként szőlőmetszőket keresnek 

A hatóságok fokozott óvatosságra intenek a külföldi munkát hirdetőkkel szemben is. Vágó Péter, a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó Ciklámen Kft. munkatársa a Napinak nyilatkozva elmondta, jelenleg a tavalyinál csaknem 20 százalékkal több ajánlatuk van, igaz, jelentkezőben sincs hiány. Főként szőlőmetszéshez értő, s arról valamilyen tanúsítvánnyal is rendelkező munkásokat keresnek.

Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) projektvezetője szerint az érdeklődést nemcsak az emelkedő hazai munkanélküliség, hanem az is növeli, hogy Ausztriában az év elejétől kedvezően változtak a munkavállalás szabályai. Például a munkaviszonyból származó jövedelem 11 ezer euróig adómentes. Egy januárban készült felmérés szerint Ausztriában 24 ezer magyar dolgozik, közülük több mint kilencezren Burgenlandban.